Inkallning- Inte bara från något utan också till något

De allra flesta gånger när vi kallar in våra hundar är det när det händer något. Det kommer någon eller det dyker upp ett rådjur eller en hare.

Wow! Äntligen händer det något spännande där borta! Tänker hunden.

Och frågan är hur spännande vi är i det läget. Om vi ska se det ur hundens synvinkel. Är vi så spännande som hundägare så hunden avbryter den tilltänkta jakten eller det som händer där borta och glatt rusar till oss istället?

Grundförutsättningen för att inkallningen ska fungera är att du lär hunden att det sker något positivt när han tar kontakt med dig.
Något man bör fråga sig är om hunden Uppfattar signalen för inkallning som ett förbud eller som en möjlighet till något roligt??
Alltså Inte bara från något utan också till något.

Två saker måste fungera för att en inkallning ska fungera.

  1. Hunden ska vända på huvudet och söka kontakt när du ropar.
  2. Och Hunden ska känna förväntan när den kommer nära dig, beredd på att nu kan det komma olika typer av belöningar och aktiviteterFör hunden är det många saker (många moment) som sker under en inkallning. Därför är det bra att bryta ned en inkallning i smådelar och träna varje del för sig.
    Du kan t.ex träna och göra själva inkallningssignalen rolig. Och du kan träna att hunden lyssnar när du ropar.Oftast belönar vi bara när hunden kommer fram till oss. Men du kan också ibland belöna att hunden kommer springande i full fart mot oss.

Några träningstips

  1. Du kan belöna att hunden lyssnar när du ropar genom att ibland när du är bakom hunden ropa på den och belöna själva huvudvridningen mot dig. Du kan också ibland när hunden fastnat i någon luktfläck gå fram och påkalla uppmärksamhet med hundens namn och slänga ned ett litet korvregn med små korvbitar i luktfläcken. Snart kommer hunden släppa luktfläckar och dylikt för att stirra på dig och se om det kommer något godisregn eller springa fram till dig för att se vad du har för roligt på gg.
  2. När hunden är på väg till dig, dra upp en leksak/ boll eller dylikt och kasta bakåt. Hunden kommer öka farten betydligt för att ta saken och du tränar att komma med full fart.
  3. Släng dig ner på backen ropa och låtsas du hittat en skattgömma med en massa gosaker som du stoppar i dig för fullt av. Hunden kommer springa för livet för att få vara med och dela bytet när den fattat vad det är frågan om. Fungerar bra som avståndsminskare för hundar som gärna drar iväg för långt bort när dom är lösa. Är dom för långt borta får dom se hur du smaskar i dig den sista korvbiten precis när dom når fram. Gör övningen också när hunden inte är så långt bort och låt hunden hinna vara med och få några gobitar. Det är bäst att hålla koll på Husse/ Matte annars missar man kanske både det ena och det andra…
    Det finns många roliga inkallningsövningar.

En annan sak att tänka på är hur vi gör när vi kopplar loss. Sitter hunden i spänd förväntan på att äntligen få kasta sig iväg ifrån oss så fort vi säger varsågod eller i spänd förväntan på att nu händer något roligt ?